Shush-Mush.Com
 

Shush-Mush Coffee with…Amra Zvizdić

 

Već neko vrijeme pratimo  fashion blog Amra’s Haute Life i nismo mogle da se ne zapitamo ko stoji iza tih prekrasno napisanih riječi,  koje analiziraju i predstavljaju naše omiljene dizajnere, modele i umjetnike. Kako to obično bude, susret je bio slučajan, konverzacija zanimljiva, a djevojka koja sa nama dijeli te lijepo napisane riječi je Amra Zvizdić.

Shush-Mush: Ko je Amra Zvizdić i kako si se odlučila da pišeš o modi na jedan specifičan, precizan ali ujedno i zabavan način?

Novinarka. Modna urednica. Zaljubljenica u modu, posebice u historiju mode. Za mene, u profesiji, nikada nije postojala dilema oko toga da li ću se baviti modnim novinarstvom ili, ne daj Bože, onim dnevno-političkim. Moda je oduvijek moja velika ljubav, kontinuirani interes i životni odabir. Radeći u bh. medijima, shvatila sam da bh. društvo modu percipira na jedan sasvim površan način te da za mene, okorjelog perfekcionistu, tu više nema mjesta. Imala sam izbor da se prilagodim uredničkoj politici, ili da krenem u samostalne vode. Opet, dileme nije bilo. Nakon dvije godine vremenskog odmaka, vidim da nisam pogriješila. Volim ono što radim, radim ono što volim. Raduje me ako je taj rad prepoznat kao specifičan a, ujedno i zabavan.

Shush-Mush: Koliko dugo postoji blog Amra’s Haute Life i koliko se pisanje bloga stilski razlikuje od novinarskih članaka za modne i lifestyle magazine?

Blog Amra’s Haute Life je u septembru prošle godine napunio godinu dana. Nastao je kao potpuni eksperiment, prostor unutar kojeg ću o modi pisati na način koji smatram ispravnim, te mjesto na kojem ću arhivirati vlastite misli. Blog je fantastična platforma koja pruža potpunu uredničku slobodu. Stilska razlika u pisanju, barem za mene, ne postoji. S obzirom na prepoznatljivost u mom pisanju, vjerujem da autorski potpis izvire iz svakog slova.  Bilo da pišem za magazine sa kojima sarađujem ili za blog, trudim se na čitateljke (i ponekog čitaoca) prenijeti vlastite emocije. Jer, ruku na srce, ako ne uzburka emocije, moda prestaje biti moda.

 

Shush-Mush: Kako biraš teme o kojima pišeš? Da li je to lični senzibilitet ili se ipak baviš analizom tema koje su aktualne u datom trenutku?

Bilo da se radi o aktuelnim modnim događajima ili, primjerice, retrospektivnom prikazu određene modne epohe, najvažnije mi je da tekstovi budu kvalitetni, sadržajni, kreativni i informativni. Izuzetno sam samokritična, pa ponekad tekstove uređujem i po nekoliko sati u kontinuitetu. Nerijetko ih pustim i da prenoće (smijeh!). Međutim, ono što sam primijetila i što me čini izuzetno sretnom, jeste činjenica da su moji tekstovi iz mjeseca u mjesec sazrijevali skupa sa mnom. Ne volim pisati negativne kritike, pa samim tim izbjegavam sve što mi nije blisko. Ne pišem o temama koje se ne uklapaju u moj lični senzibilitet, vodeći računa da je sve što promovišem u skladu sa vrijednostima koje njegujem. Također, trudim se postići dobar balans. Na mom blogu možete pronaći kolaž priča o mladim, neafirmisanim modnim dizajnerima, sedmicama mode, povezanosti mode i umjetnosti, modnim ikonama, izložbama… Kada bih se bavila isključivo velikim imenima, to ne bi bilo to. Čak bi mi i voljeni Karl Lagerfeld vremenom dosadio (smijeh!)

Shush-Mush: Znamo da je nedavno napisani članak o maestralnom Issey Miyake-u bio prepoznat i objavljen na oficijelnom site-u dizajnera. Koliko je takva vrsta priznanja poticaj za dalji rad?

To je sigurno najveća potvrda mog dosadašnjeg rada. Kada su me iz belgijskog sjedišta Issey Miyake modne kuće kontaktirali i predložili saradnju, shvatila sam da je moj blog izašao iz okvira ličnog prostora, te da ima potencijal da postanenešto više. Pored velikog priznanja, takva vrsta povjerenja nametne i osjećaj odgovornosti da nastavim raditi najbolje što znam. Sretna sam što je ta saradnja otvorila prostor za daljnje napredovanje u karijeri, i što su me već početkom ove godine dočekali novi poslovni poduhvati.

Shush-Mush: Koje dizajnere cijeniš i koliko oni imaju uticaja na tvoj lični stil? Kada bi morala da se odlučiš za modnu deceniju koja ti je najinspirativnija koja bi to bila?

Cijenim svakog dizajnera koji njeguje autentičnost, vlastitu viziju i integritet. Ipak, minimalizam u modi je ono što bih istakla kao vlastitu estetiku. Samim tim, volim Celine, Jil Sander, Helmut Lang i Toteme studio sa kojim sam nedavno imala priliku sarađivati. Paradoksalno, modna decenija koju smatram najinspirativnijom su definitivno osamdesete godine prošlog stoljeća. Iako šarene, oslobođene svih modnih pravilai nerijetko na granici kiča, osamdesete su imale posebnu draž kada je riječ o visini standarda unutar same industrije. Rokovi unutar kojih su dizajneri predstavljali kolekcije su bili humaniji, kriteriji za odabir manekenki rigorozniji, cijenio se individualizam oslobođen komformizma. Osamdesete su bile specifična modna era, gotovo pokret koji je ujedinio kreativce iz raznih industrija- modne, filmske, muzičke. Čini mi se da ja moda danas mnogo brža, brutalnija i nemilosrdnija, što neminovno utiče i na njen kvalitet. Minimalizam je, za mene, jedini ispravan odgovor na to modno ludilo.

Shush-Mush: Znamo da pišeš svoju prvu knjigu, možemo li pretpostaviti da je tema knjige moda?

Da, radim vrijedno na svojoj prvoj knjizi i radujem se što će to biti, ako me izvori ne varaju, prva modna knjiga u BiH. Radi se o retrospektivi dvadesetogodišnjeg rada naše cijenjene modne dizajnerice Jasne Hadžimehmedović-Bekrić. Izuzetno sam ponosna što mi je Jasna pružila povjerenje da arhiviram jednu bogatu modnu građu, napišem osvrt na njezin rad nekad i sad, i analiziram evoluciju njene specifične kreativne niti. Sada smo već u završnoj fazi, i vjerujem da ćemo u toku ove godine promovisati ovu modnu poslasticu. Bh. modna scena, uz poneki izuzetak, već duže vrijeme stagnira. Nadam se da ću, kroz projekte na kojima trenutno radim, učestvovati u nekim pozitivnim promjenama na istoj. Vjerujem da će Shush Mush, kao izuzetna bh. kreativna platforma koju vodi izuzetno kreativan tim, biti tu da prenese sve novosti.

Hvala Amra…